Кавові напої: від еспрессо до колд брю

0
145

Гарячі кавові напої

Еспресо

Кавові напої Напій, для отримання якого гарячу воду під високим тиском пропускають через фільтр з меленою кавою. На основі еспрессо готуються десятки інших видів кавових напоїв.
Доппіо

Кав’ярні класом вище середнього пропонують цей напій як еспресо або подвійний еспресо, а сама позиція «доппіо» в меню часто відсутня.
Рістретто

Кава для тих, хто любить міцніше. Той же еспресо, але меншого обсягу і більш міцний.
Лунго

Лунго — еспресо, який довше проливають, довше готують. Володіє менш насиченим, але більш гірким смаком.
Американо

Американо готується з однієї або двох порцій еспресо, в який додається від 30 до 470 мл гарячої води.

Капучіно

Еспрессо з гарячим молоком, верхній шар якого взбит в рівну глянсову піну. Капучіно прийнято пити без цукру, він смачний за рахунок природної солодощі молока.
Латте

Існують деякі відмінності в рецептах, але суть залишається однаковою: латте — кава з молоком. Основна відмінність цього напою від капучіно полягає в тому, що при варінні латте еспресо додається в молоко, а не навпаки. Якщо вас цікавлять пропорції, в яких еспресо змішується з молоком і молочною піною, запитайте у бариста: багато кавовари мають свою думку на цей рахунок. Тільки не забудьте правильно вимовити назву напою: наголос у слові «латте» падає на перший склад.
Раф-кава

Напій, що складається з еспресо, вершків (не збитих, а рідких) і ванільного цукру. Крім класичного ванільного смаку, кав’ярні можуть запропонувати цитрусовий, лавандовий або, наприклад, ягідний.
Флет уайт

Для приготування напою в подвійний еспресо додають 110 мл молока, після чого збивають молочну піну.
Моккачино (мокко)

Різновид латте, що включає додатковий інгредієнт — шоколад (какао-порошку, сиропу або гарячого шоколаду).
Макіато

Макіато — еспресо з гуртком молочної піни. Молоко не вливається, пінка акуратно викладається ложкою, щоб утворити білий круг з коричневою облямівкою еспресо.
Кортадо

Кавово-молочний напій з співвідношенням еспресо і молока 1: 1.
Пікколо

Мініатюрна версія капучіно. Щоб приготувати пікколо, необхідно зробити еспресо, збити і додати в нього молоко.
Кон панна

Еспресо або доппіо з шапкою зі збитих вершків.
Гляссе (аффогато)

Кава з морозивом. Гляссе і аффогато можуть дещо відрізнятися в способі приготування: для аффогато використовується еспресо, яким заливають морозиво, а рецепт гляссе не так строгий у питанні вибору кавовій засади та порядок додавання інгредієнтів в напій.
Кава по-віденськи

Рецепти можуть дещо відрізнятися, але основний принцип єдиний: кава по-віденськи » — це кава і збиті вершки.
Кава по-американськи (фільтр-кави)

Напій, отриманий простим протокою води через каву (на відміну від американо, де вода просто додається до напій). Готується в крапельної кавомашині.
Кава з какао

Інгредієнти і спосіб приготування зрозумілі з назви напою. Пропорції можуть розрізнятися.
Кава по-турецьки

Цей вид кава заварюється в турці. Багато хто віддає перевагу саме цьому способу варіння, відмовляючись від напоїв, приготованих за допомогою кавомашини.
Кава по-ірландськи

Кава, вершки, коричневий цукор і ірландський віскі.
Кава з коньяком

Не самий популярний, але все ж зустрічається в меню кав’ярень напій. До алкогольного коктейлю часто додають корицю, гвоздику або цедру апельсина.
Кава з бейлісом

Ще один варіант кавового напою з додаванням ірландського вершкового лікеру.

Холодні кавові напої


Фраппе

Кави фраппе готується з допомогою чи міксера шейкера на основі однієї або двох порцій еспресо, цукру і невеликої кількості води, які збиваються до утворення піни. Напій подається в скляному стакані з додаванням холодної води, льоду і молока.
Айс-латте

Способи приготування айс-латте можуть розрізнятися. Один з популярних рецептів включає змішування холодного молока, сиропу та колотого льоду і подальше додавання еспрессо в отриману суміш.
Кава по-тайськи (кава по-в’єтнамськи)

Холодний кавово-молочний напій готується наступним чином: у склянку з льодом додають згущене молоко й каву, після чого вливають молоко або збиті вершки. Втім, додавання двох останніх інгредієнтів не обов’язково.
Колд брю

Кавовий напій, який готується за допомогою прокапывания холодної води через шар кави або довгого настоювання меленої кави в негарячій воді. Втім, способи приготування можуть розрізнятися: деякі заварюють колд брю гарячим, а потім різко охолоджують.
Нітро-кава

Нітро-кави не стільки вид кавового напою, скільки спосіб його приготування, завдяки якому кава виходить газованим. Як правило, нітро-кава — газована версія колд брю.
Еспресо-тонік

Освіжаючий кавовий напій, приготований на основі еспресо і тоніка. Також часто додають лимон, холодну воду та різні сиропи.

Альтернативні способи заварювання кави


Пуровер

Пуровер — метод заварювання, при якому гаряча вода проходить через мелену каву, що знаходиться в спеціальній розетці з паперовим фільтром. При цьому міцність напою можна регулювати, знижуючи або збільшуючи кількість меленої кави. Також цей метод носить назву Hario або V60 (Hario V60 — пристрій для варіння кави пуровер-методом).
Френч-прес

Френч-прес — назва пристрою для приготування кави, а також сам спосіб приготування кави методом настоювання і віджимання. Вважається, що френч-прес дозволяє розкрити справжній смак і аромат вишуканих сортів кави.
Clever і Bonavita

Заварювання в таких воронках схожий з методом «пуровер», тільки замість звичного для пуровера Hario V60 використовуються інші пристрої. Після заварювання кави відкривається нижній клапан воронки, кава зливається через фільтр в чашку і більше не контактує з водою. Смак напою виходить більш чистим, менш курним.
Kalita

Плоске дно з трьома отворами у такий воронки сприяє більш рівномірною екстракції. За рахунок дірочок вода трохи затримується у воронці і додатково заварює каву, що сприяє насиченості смаку.
Аэропресс

Аэропресс отримав назву «домашній еспрессо» за принцип дії, який схожий з приготуванням еспресо в кавомашині. Напій, приготований в аероекспрес, виходить трохи каламутним, а смак — насиченим і щільним.
Сифон

Гаряча вода в сифоні проходить через каву під тиском. Приготований таким чином напій виходить візуально чистим і чайним, але при цьому зберігає всі властиві йому відтінки смаку і аромату.
Кемекс

Приготування кавового напою в кемексе дозволяє розкритися кислотним сортів кави. При цьому підкреслюється солодкість і згладжується зайва гіркота напою.]]>

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here